2 B ile ilgili düzenlemenin detayları belli oldu: Kimler faydalanacak? Düzenlemeden faydalanmak isteyenler ne yapmalı?

2B Arazileri Tapu Edilecek! Kimler Yararlanabilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş yaklaşık 100 bin hektarlık 2B alanını kullanan vatandaşların mülkiyet haklarını belirleyip tapularını verecek. Bu çalışma, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Peki, kimler tapu alabilecek? 2 B arazileri nasıl tescil ettirilecek? Ormanlar imara açık hale mi gelecek? Düzenlemeden faydalanmak isteyen vatandaşlar ne yapmalı? Hangi illeri kapsıyor?

İşte 2 B arazileriyle ilgili en çok merak edilen 6 soru ve 6 cevap

2B arazisi nedir?

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesi uyarınca, 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş araziler, orman vasfı dışına çıkarılıyor. Bu kapsamdaki araziler, orman vasfı olmayan, uzun yıllardır vatandaşların kullandığı alanlar olarak kabul ediliyor.

Bu arazilerin tapu süreci kimleri kapsar?

Orman vasfını yitirmiş bu arazileri kullanan ve yıllardır tapu bekleyen yaklaşık 5 milyon kişiyi kapsıyor.

2B araziler nasıl tescil edilir?

Orman Kadastro Komisyonları tarafından orman sınırları dışına çıkarılan bu araziler Hazine adına tescil ediliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nun ilgili maddesi kapsamında fiili kullanım durumu dikkate alınarak kadastro çalışmaları yapılıyor. Kadastro tutanağının beyanlar hanesinde varsa üzerindeki muhdesatın (yapı, tesis vb.) kime ait olduğu ve kim tarafından ne zamandan beri kullanıldığı belirtiliyor.

Uygulama mevcut orman varlığına zarar verir mi, ormanları imara açık hale getirir mi?

Çalışmanın böyle bir duruma sebebiyet vermesi kesinlikle söz konusu değil. 2B arazileri yaklaşık 100 bin hektar alanı kapsayan zaten sınırları belirlenen, halihazırda vatandaşlar tarafından kullanılan 1981 yılından önce orman vasfını yitirmiş atıl alanlar olarak kabul ediliyor.

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların ne yapması gerekiyor?

Kullanım kadastro çalışmaları tamamlandıktan ve 2B arazileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredildikten sonra vatandaşların Milli Emlak Genel Müdürlüğüne başvurması gerekiyor

Düzenlemeden en çok hangi illerdeki vatandaşlarımız yararlanacak?

Ankara, Aydın, İzmir, Manisa, Antalya, Samsun, Adana ve Mersin 2B arazisi kullanım kadastrosu çalışması yapılacak en yoğun iller arasında bulunuyor.

Related Posts

Osmaniye’de besiciler isyan etti: ‘Çoğumuz battık’

Kurban Bayramı yaklaşırken Osmaniye’deki kurban pazarında hem alıcı hem de satıcı kara kara düşünüyor. Muş’tan kurbanlıklarını getirerek pazarda yerini alan besici Yunus Yılmaz, “Bugün samanın tonu 20 bin lira. Bir hayvana sadece 750 kilo saman alabiliyoruz. Genel olarak zararına satıyoruz, daha doğrusu satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Kurban Bayramı öncesi fahiş fiyat denetimi: 1 milyona kadar yaptırım yapılıyor

İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Fatih Eminönü’ndeki Tarihi Mısır Çarşısı’nda fahiş satış yapan, eksik etiket bilgisi bulunduran işletmelere yönelik denetim gerçekleştirdi. Denetim İstanbul Ticaret Müdürü İsmail …

Gayrimenkul üzerinden gelir elde edenler radara takıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışıyla mücadele çalışmaları kapsamında geliştirdiği Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi ile ilk aşamada bu yıl içinde el değiştiren 16 binden fazla taşınmazı taradı, tapu beyanı ile gerçek değeri arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama talep etti.

Teknoloji devi 8 bin kişiyi işten çıkarıyor

Teknoloji sektöründe dalgalanmalar devam ediyor. Teknoloji devi IBM yapay zeka İK departmanının yerini alırken IBM 8 bin çalışanını işten çıkarmayı planlıyor.

Almanya ithalat fiyatlarında beklenmedik gerileme

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre, ithalat fiyatları Nisan 2025’te bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 gerileyerek piyasanın yüzde 0,1 artış beklentisinin altında kaldı. Mart ayında yüzde 2,1 artan fiyatlar …

Brent petrolün varili 63,59 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 63,59 dolardan işlem görüyor