Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Shell CEO’su BP’yi Devralma İhtimalini Değerlendirdi

Shell İcra Kurulu Başkanı Wael Sawan, Financial Times’a verdiği demeçte, BP için olası bir devralma durumunda önceliklerinin kendi hisselerini geri almak olduğunu belirtti. Kendi evlerini düzene koymaları gerektiğini ve büyük satın almalar için daha yapacakları işler olduğunu belirten Sawan, temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Shell sözcüsü, Sawan’ın açıklamalarını doğruladı ve Shell’in mali durumu hakkında bilgi verdi.

MEGA BİRLEŞME KÜRESEL ENERJİ PİYASASINI NASIL ETKİLER?

Shell’in BP’yi satın alması, şirketi küresel enerji devleri Exxon ve Chevron ile rekabet edebilir bir ölçeğe taşıyabilir. Ancak böylesine büyük bir birleşmenin düzenleyici kurumlar tarafından sıkı incelemelerle karşılaşabileceği unutulmamalı.

Shell, beklenenden daha iyi ilk çeyrek kar sonuçlarını açıklamasının ardından 3,5 milyar dolarlık hisse geri alımını başlattı.

Bloomberg kaynakları, Shell’in ya da başka bir şirketin BP’ye karşı hamle yapabileceğini ve mevcut çalışmaların böyle bir duruma hazırlık olabileceğini belirtti. Ancak müzakerelerin henüz erken aşamada olduğu ve Shell’in hisse geri alımlarına odaklanabileceği vurgulandı.

Shell sözcüsü, değer yaratmaya odaklanarak performanslarını sürdürdüklerini belirtirken, BP’den henüz bir açıklama gelmedi.

BP, kârlılık baskısı altında CEO Murray Auchincloss liderliğinde 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satışı, harcama kesintileri ve hisse geri alımları planlıyor. Şirket, yatırımcı güvenini artırmak için çalışırken strateji şefinin görevden alındığını duyurdu.

Reuters’a konuşan kaynaklar, aktivist yatırımcı Elliott Investment Management’ın daha derin maliyet kesintileri talep ettiğini ve bu değişimde etkili olduğunu belirtti. Elliott, BP’deki hissesini artırarak en büyük hissedarlar arasında yer aldı.

Related Posts

Trump, TikTok için alıcı belirledi

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirket ByteDance sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD operasyonları için bir alıcı belirlediğini söyledi ancak teklif sahibinin adını vermedi.

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Hazine’den kamu harcamalarına sıkı takip: Yapay zeka dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mevzuata aykırı harcamalar için denetim ve inceleme süreçleri başlatarak kamu harcamalarında verimliliği ve hesap verebilirliği önceliklendiriyoruz” dedi.Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada …

Trabzon’da istavrit ve mezgit balıkçı tezgahlarını süslüyor

Trabzon’da hafta sonu tezgahları süsleyen mezgitin kilogramı 200, istavritin ise 250 liradan satılıyor.

Bakan Şimşek: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden bir dezenflasyon süreci söz konusu.” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri büyük önem taşıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Rusya’nın Türkiye için ticaret ve enerjide kilit öneme sahip olduğunu belirtirken, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.