Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Ekonomik Büyüme Tahminlerini Artırdı

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin son raporlarını yayımladı.

Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda Türkiye Tahmini

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Banka, ocak ayındaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da yüzde 3,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Durumu

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı zararlara neden olabileceği vurgulandı.

Sahra Altı Afrika Ekonomik Değerlendirmesi

Dünya Bankası, “Afrika’nın Nabzı” raporunda Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ekonomik büyümenin küresel belirsizliklere rağmen direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü belirtilerek, buna enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımların neden olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika bölgesinde enflasyondaki azalmanın yoksulluğu azaltacağı ama ekonominin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda, ticaret dinamiklerindeki değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölge ekonomisini belirsizliğe sürüklediği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Durumu

Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunda bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerinin belirsizliklere göre uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış çevrenin kalkınmayı engellediği belirtilirken, enflasyonun kontrol altına alındığının ancak mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altı çizildi. Küresel ekonomik ortamın gelişmiş ekonomilerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini engelleyebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği endişelerine de yer verilen raporda, küresel ticaret kısıtlamalarının ekonomik bir ortam yarattığı belirtilerek, bu durumun daha temkinli bir ekonomi ve iş ortamına yol açtığı aktarıldı.

Related Posts

Araç alacaklar dikkat! Taşıt kredilerine faiz ayarı: Oranlar değişti

Son dönemde atılan ekonomi politikalarıyla birlikte bankalarda tüm kredi faizleri yükselişe geçti. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 3.25 seviyelerinde seyreden taşıt kredisi faizleri mayıs ayı itibarıyla değişti. Bankalarda oranlar yukarı yönlü güncellenirken, toplam krediler içerisinde taşıt kredilerinin payı da büyük ölçüde azaldı. Peki kredi ile taşıt almak hayal mi oldu? 400 bin TL kredi çeken bir kişi ne kadar ödeme yapıyor? İşte detaylar… 

Trump ‘büyük bir ülke’ ile ticaret anlaşması imzalayacaklarını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü “büyük ve saygın bir ülke” ile bir ticaret anlaşması imzalayacaklarını açıkladı. Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, söz konusu ülkenin İngiltere olduğu iddia edildi.

Satışa çıkarılan Bellona’yı bayileri satın aldı

TMSF, 6 Nisan tarihli ihale ile Türkiye’nin önde gelen mobilya üreticilerinden Bellona’nın tüm hisselerini satışa çıkarmıştı. 7 milyar TL muhammen bedelle düzenlenen ihalede şirket, Bellona bayilerinin ortaklaşa kurdukları Bellona Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından 8 milyar 100 milyon TL’ye satıldı.

‘Tereddüt çizgisi’…

ABD’deki Ukrayna Büyükelçisi’nin CBS News’a Pazar günü verdiği röportajda dillendirdiği, “Amerika ile imzaladığımız ekonomik ortaklık ve nadir madenler anlaşması, Ukrayna için daha geniş bir güvenlik mimarisinin önemli bir parçası, gelecekteki güvenlik garantilerinin de öncülü” cümlesi, Avrupa başkentlerinde ve Moskova’da son derece ciddiye alındı. (‘Ukraine says minerals deal with US important part of future security guarantees’ 05/05, AA.) Öyle olması da gerekiyor… Papa tabutunun gölgesinde gerçekleşen

Sivas’ta lisede akran zorbalığı: Yedi öğrenci okuldan uzaklaştırıldı

Sivas’ta 15 yaşındaki lise öğrencisi Elif, akranları tarafından darbedildi. Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Anadolu Lisesi’nde yaşanan olayda Elif’e şiddet uygulayan üç öğrenci o anları cep telefonuyla kayda alarak sosyal medyada yayımladı. Olayın ardından yedi öğrenci okuldan uzaklaştırılırken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Sivas Valiliği, olaya karışan öğrenciler hakkında tahkikat başlatıldığını belirtti.

TL, Dolar karşısında değer kaybeden iki para biriminden biri

Gelişmekte olan ülke para birimleri, son bir ayda ABD Doları karşısında önemli kazanımlar elde ederken, Türk Lirası bu olumlu tablonun dışında kaldı. Bloomberg’in yayımladığı güncel verilere göre, 4 Nisan–7 Mayıs tarihleri arasındaki dönemde incelenen 23 gelişen piyasa para biriminden yalnızca ikisi dolar karşısında değer kaybı yaşadı: Türk Lirası ve Arjantin Pesosu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir