ABD: İsrail-Hamas anlaşması kesintisiz çabamızın sonucu

İsrail ve Hamas, Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucunda, Gazze’deki 50 rehine ve İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılması ve 4 günlük ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya ilişkin X hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, ‘Hamas’ın rehin aldığı kişilerin serbest bırakılması için varılan anlaşmadan’ duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Anlaşmaya varılmasındaki katkılarından dolayı Katar Emiri Temim bin Hamed es-San ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’ye teşekkür eden Biden, “Başbakan Netanyahu’nun bu anlaşmanın tam anlamıyla uygulanabilmesinin sağlanması için genişletilmiş bir arayı desteklemeye olan bağlılığını takdir ediyorum” dedi.

‘ANLAŞMA AMERİKALI REHİNELERİ DE EVİNE GETİRECEK’

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ilk anlarından bu yana ‘ekibinin ve kendisinin ABD vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi yapmak için bölgesel ortaklarla yakın çalışma içinde olduğunu’ anlatan Biden, “Bugün varılan anlaşma daha fazla Amerikalı rehineyi de evlerine getirecek” bilgisini paylaştı.

ABD Başkanı Biden, paylaşımında, “Benim devlet başkanı olarak tüm dünyada rehin tutulan Amerikalıların güvenliğini sağlamaktan daha büyük bir önceliğim yok. Tamamı serbest bırakılana kadar da durmayacağım” ifadelerini kullandı.

BLINKEN: ABD HÜKÜMETİNİN KESİNTİSİZ ÇABASININ SONUCU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün varılan sonuç, Birleşik Devletler hükümetinin yorulmak bilmez diplomasisi ve kesintisiz çabasının sonucu. Bu anlaşma önemli bir ilerlemeye işaret ederken, Hamas Gazze’de insanları rehin tutmaya devam ettiği sürece dinlenmeyeceğiz” diye konuştu.

Bir diğer paylaşımında aralarından ABD vatandaşlarının da olduğu 50 rehinenin serbest bırakılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Blinken, “Katar ve Mısır’a ortaklıklarından ötürü teşekkür ediyor, İsrail’in ilave insani yardımın Gazze’deki Filistinlilere ulaşmasına izin verecek insani araya olan desteğini takdir ediyorum” dedi.

AB KOMİSYONU: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de açıklamasında anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Von der Leyen, “Avrupa Komisyonu, bu arayı Gazze’ye insani (yardımın) artışı için kullanmak üzere elinden geleni yapacak” dedi.

ALMANYA: İNSANİ ARA YARDIMI ULAŞTIRMAK İÇİN KULLANILMALI

İsrail ve Hamas arasında varılan anlaşmaya ilişkin sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yapan Almanya Dışişleri Bakanı ve Yeşiller Partili siyasetçi Annalena Baerbock, “Dünya üzerinde hiçbir şey yaşadıkları acıyı yaşanmamış kılamasa da ilk en büyük rehine grubunun serbest bırakılacağı haberi bir ilerlemedir. İnsani ara, Gazze halkına yaşamsal öneme sahip yardımı ulaştırmak için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

RUSYA: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova da konuya ilişkin açıklamasında İsrail ve Hamas arasında varılan insan ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir