Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz liderliğindeki “iShe: Yaşlılar için Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibiyle bir araya gelerek, sağlık alanında yenilikçi ve özgün projeler geliştiren üniversiteye desteklerini belirtti. Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğindeki ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Proje lideri Doç. Dr. Aslı Kılavuz, proje kapsamında yapay zeka ve dijital sağlık izleme sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Projede yer alan multidisipliner ekip ise yaşlıların teknolojiden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Proje Detayları ve Hedefler

Projenin amacı, yaşlı bireylerin bilişsel sağlık durumunu izleyerek, erken dönemde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve müdahale etmek olarak belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğini yaptığı proje, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimini artırmayı ve bilişsel bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında akıllı telefonlar aracılığıyla yalnız yaşayan yaşlı bireyler için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi oluşturulacak. Bu sayede, yaşlı bireylerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Polikliniği’ne başvuracak 10 yaşlı bireyi proje kapsamına dahil ederek çalışmalarını sürdürecek. Ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipini geliştirerek, yaşlı bireylerin sağlık sorunlarının erken teşhisine katkı sağlayacak.

Çalışma Kaynağı: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Neden rüya görüyoruz?

Hepimiz rüya görüyoruz. Peki ama neden? Zihnin pek çok gizeminde olduğu gibi bilimin net bir yanıtı yok.

ABD Savunma Bakanlığı ile OpenAI arasındaki anlaşma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), yapay zeka şirketi OpenAI ile ulusal güvenlik alanındaki kritik ihtiyaçlara yönelik yapay zeka prototipleri geliştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Kapadokya Çöl Maratonu başlıyor

Kapadokya Çöl Maratonu, Nevşehir’in Ürgüp ilçesi ve Göreme beldesinde 23-27 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Zengin mahallelerinin popüler iki markası birleşiyor

Zenginlerin gözdesi olan lüks iki otomobil markası güçlerini birleştirme kararı aldı.

Yapay zeka aracılığıyla bilgisayarınıza sızıyor: Verilerinizi gözden geçirin!

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekipleri (GReAT), bilgisayarlar için sahte “DeepSeek R1 Büyük Dil Modeli” (LLM) uygulaması aracılığıyla Truva atı dağıtan yeni bir kötü amaçlı kampanya keşfettiğini duyurdu.

Yeni nesil iOS 26 tanıtıldı! İşte tüm yenilikler

Apple yeni etkenliği WWDC 2025 kapsamında tanıtımlarını yapıyor. İlk olarak iOS için yenilikler tanıtıldı.