Firmalar varlıklarını yok değerine satıyor

Dünya’dan Nurdoğan Ergün’ün haberine göre, likidite krizine yakalanmamak için firmalar, ürünlerini düşük fiyatlarla satmak zorunda kalıyor.

Global piyasalardaki ihracat daralması ve iç piyasada yaşanan nakit sıkıntısı, bazı sektörleri “mal kırma” olarak bilinen değeri altında ürün satışı yöntemine zorladı.

Bu durum, çek ve senetlerin zamanında ödenememesi nedeniyle nakit akışında ciddi sıkıntılara yol açarken, ekonomideki görünen istikrarın henüz piyasalara yansımadığını gösteriyor.

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, piyasada krediye erişimin zor olması nedeniyle firmaların mallarını değersiz fiyatlarla sattığını belirtiyor. Öksüz, “Eskiden araba veya gayrimenkul satılırdı, şimdi ise insanlar kendi mallarını yok pahasına satıyor” diyor.

10 ay vadeli 1 milyon TL’lik çek ile alınan malın, nakit ihtiyaç nedeniyle 800 bin TL’ye, hatta 200 bin TL’ye satıldığını ifade ediyor. Bu durum, malların gerçek değerinin çok altında satılmasına ve piyasadaki fiyatların normal olmamasına yol açıyor.

Mal kırma yönteminin sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Öksüz, ekonomik normalleşme gerçekleştiğinde fiyatların olması gereken seviyeye döneceğini belirtiyor.

Şu anda 50 TL olan bir malın değeri aslında 90-100 TL arasında olması gerekirken, nakit sıkıntısı nedeniyle 50 TL’ye satılıyor. Bu durum, piyasa fiyatlarının gerçek değerinin altında kalmasına ve tüketicinin gelecekte büyük bir fiyat artışı algısıyla karşılaşmasına neden oluyor.

Öksüz, büyük firmaların iflas etmesinin sadece o firmayı değil, bağlantılı olduğu tüm sektörleri domino etkisiyle etkileyeceğini ifade ediyor.

Firmaların borçlanma yoluyla ayakta kalmaya çalıştığını, ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtiyor.

Büyük firmaların iflası, ticaret yapan her kesimi etkileyebilir ve ekonomik istikrarı daha da zora sokabilir.

Bir şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam, mobilya sektöründe de nakit sorunu nedeniyle “mal kırdırma” yöntemine başvurulduğunu belirtiyor.

Sağlam, “Nakit akışını sağlamak için firmalar elindeki ürünü nakde çevirmeye çalışıyor ve bazen yok pahasına mal satılabiliyor” diyor.

Bu durum, bazı alıcıların fırsatı değerlendirerek düşük fiyatlı ürünleri almasına yol açıyor, ancak uzun vadede sektörde ciddi ekonomik sıkıntılar yaratabilir.

Özetle, global piyasalardaki ihracat daralması ve iç piyasadaki nakit sıkıntıları, firmaları değerinin çok altında ürün satmaya zorlanıyor. Bu durum, piyasadaki fiyatların normalin çok altında olmasına ve ekonomide ciddi dengesizliklerin oluşmasına yol açıyor.

Firmaların borçlanma ve “mal kırma” yöntemleriyle ayakta kalmaya çalışması sürdürülebilir olmadığından, uzun vadede daha büyük ekonomik sorunlar yaşanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir