Memur ve emeklilerin maaşlarına zam oranı ortaya çıkıyor

Eylül ayı itibariyle enflasyon yüzde 4,75 artarak, yıllık bazda yüzde 61,53 seviyesine yükseldi. Bu verilere göre, temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üç aylık dönemdeki enflasyon ise yüzde 25,11 olarak kaydedildi. Yılın ikinci yarısının üç aylık verileri açıklandığı için, memurlar ve emekliler için yüzde 25,11’lik bir zam olasılığı belirdi.

Memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı uygulanıyor. Temmuz ayında yüzde 6’lık sözleşme zammı alan bu kesim, enflasyonun bu oranı aşan kısmını alacaklar. Eylül sonunda enflasyon farkı yüzde 18’i geçmiş durumda, ancak net rakamı belirlemek için ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verileri bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise durum biraz farklı. Bu emekliler, 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zam alıyorlar. Yılın ikinci yarısındaki enflasyon verileri açıklandığı için, yüzde 25,11’lik bir zam olasılığı doğdu. Ancak yılın kalan üç ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla, zam oranı kesinleşecek.

Zam oranlarının kesinleşmesi için 4 Ocak 2024’te açıklanacak enflasyon oranları bekleniyor. Ayrıca, hükümetin bu oranların üzerine bir refah payı eklemesi ihtimali de göz önünde bulunduruluyor. Hükümetin Orta Vadeli Program’da (OVP) öngördüğü yıl sonu enflasyonu yüzde 65 seviyesindeydi, ancak eylül sonu itibariyle yüzde 61,53 olarak gerçekleşti. Kesin rakam, ekim, kasım ve aralık verileriyle netleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir