‘Sürdürülebilir havacılık’ için yakıt tedariki imzası

Tüpraş, İzmir Rafinerisi’nde Üretim Yaparak THY’ye Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Sağlayacak

Şirket kaynaklarından alınan bilgiye göre, Tüpraş, İzmir Rafinerisi’nde üretim yaparak Türk Hava Yolları’na (THY) sürdürülebilir havacılık yakıtı tedarik edecek. Bu iş birliği, THY’nin yurt içinde sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) tedarikine yönelik gerçekleştirdiği ilk anlaşma olma özelliği taşıyor.

Öncelikli amacı Türkiye’nin enerji ihtiyacını güvenli ve kesintisiz bir şekilde karşılamak olan Tüpraş, İstanbul Havalimanı’nın ana tedarikçisi konumunda bulunarak Türkiye’nin jet yakıtı ihtiyacının %74’ünü karşılıyor.

Bitkisel ve hayvansal hammaddelerden üretilecek olan SAF’ın, yaşam döngüsü boyunca geleneksel jet yakıtına kıyasla karbon emisyonlarını %87 azaltabileceği öngörülüyor. Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Türk Hava Yolları ile sürdürülebilir havacılık yakıtı alanında iş birliği anlaşması imzalayarak ülkemizin karbon nötr hedeflerine katkı sağlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. İzmir Rafinerimizde bulunan mevcut tesislerimizdeki üretim kapasitelerimizden faydalanarak SAF üretimine önümüzdeki yıl başlamayı planlıyoruz. Ayrıca, SAF üretim kapasitemizi 300 bin tona çıkarmak için yeni bir ünite inşa etme planlarımız yıl sonuna kadar tamamlanacak.”

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi de konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik, Türk Hava Yolları olarak operasyonel mükemmeliğe verdiğimiz önem kadar büyük bir önceliğe sahiptir. Uçuşlarımızın çevresel etkilerini azaltmak amacıyla filomuzu modernize etmenin yanı sıra alternatif yakıt kullanımına da odaklanıyoruz. Tüpraş ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, sadece SAF tedarikinde değil, Türkiye’nin bu alandaki üretim kapasitesine katkı sağlama açısından da stratejik bir öneme sahiptir. Küresel sorumluluğumuzun bilinciyle havacılık sektöründe düşük karbonlu çözümler üretmeye devam ederken, ulusal düzeyde yapılan bu tür iş birliklerinin çevresel ve ekonomik açıdan olumlu etkiler yaratacağına inanıyoruz.”

Related Posts

Ekonomik zorluklar nedeniyle düşük maliyetli hava yolu şirketi faaliyetlerini durduruyor

Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın iştiraklerinden biri olan Singapur merkezli düşük maliyetli hava yolu şirketi Jetstar Asia, operasyonlarını durdurma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla tüm uçuşların …

İsrail-İran savaşı küresel gaz piyasasını nasıl etkiler?

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından uzmanlar, çatışmanın küresel doğal gaz piyasasına doğrudan etkisinin sınırlı kalacağını değerlendiriyor.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

600 bin kamu işçisi için zam teklifi geldi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işveren tarafı Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ilk teklifini işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (HAK-İŞ) sundu.

Borsa güne sert düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Orta Doğu’daki İran ile İsrail arasındaki saldırıların ardından güne yüzde 3,71 değer kaybederek 353,42 puan düşüşle 9.166,80 puandan başladı.

‘Fırsat kaçmasın’

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki 15 yılını şekillendirecek kritik kararların eşiğinde olduğunu vurguladı. Özellikle fiber internet altyapısı ve 5G teknolojisine geçiş süreçlerinin Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri için hayati önem taşıdığını belirten Aksoy, bu yıl alınacak kararların 15 yıl boyunca ülkenin dijital geleceğini belirleyeceğini söyledi.