Tarih belli oldu bu araçlar trafiğe çıkamayacak! İktidarın otomobil planı ortaya çıktı

İREM GÜL-GÜNBOYU

Türkiye’nin yerli ve millî otomobil projesi Togg, üretim aşamasında hız kesmeden ilerlerken, otomotiv sektöründe yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi ve rekabet gücünün artırılması için hükûmetten yeni hamleler geliyor.

Otomotiv sektörüne yönelik olarak ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası’ çalışması güncellenerek, ileri sürücü destek sistemlerine sahip araçlara geçişin desteklenmesi, şarj altyapısının kurulması, yeşil dönüşümün sağlanması, eski araçların yenilenmesi, yerli tedarikin ve katma değerin artırılması gibi konulara odaklanılacak.

Bu kapsamda, elektrikli araçların yaygınlaşması için tüm araç gruplarını kapsayacak şekilde şarj altyapısı kurulumu için devlet yardımları oluşturulacak.

Ayrıca, araç şarj istasyonu teknolojisinin şartları, Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına uyumlu olarak belirlenecek.

2028 YILINDA TRAFİĞE ÇIKAMAYACAKLAR

Otomotiv sektöründe çevre dostu politika izlenerek, kirletici vasfı yüksek olan eski araçların 2028 yılına kadar trafikten çekilip yerine çevre dostu ve güvenli araçlara geçilmesine yönelik bir program tasarlanacak.

Aynı zamanda, şehir içi ve şehirler arası ulaşımda elektrikli otobüslerin kullanımı yaygınlaştırılacak. Batarya geri dönüşümü, ikincil kullanımı ve bertarafına ilişkin sistem oluşturulacak.

Otomotiv yan sanayisinde küresel marka oluşması ve özel sektörün ülke rekabetçiliğine destek olacak şekilde yürüteceği programlar, devlet tarafından desteklenecek.

Otomotiv sanayiinde uluslararası doğrudan yatırımların artırılması sağlanacak.

TOGG AÇILIMI NEDİR?

Togg’ın açılımı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu şeklinde… Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirketi olan Togg, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobilini 29 Ekim 2022 seri üretime hazır hâle geldi.

TOGG’UN TARİHİ

Türkiye’de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar, Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

Togg’un elektrikli otomobil üretimi için Gemlik, Bursa’da 22 milyar TL maliyetle fabrika kuruldu. 2022 Yılı Ekim ayının ortasında fabrika inşaatı tamamlandı ve 29 Ekim 2022 tarihinde ilk TOGG üretim bandından “Anadolu Kırmızısı” rengiyle indi.

TOGG FABRİKASI NEREDE?

Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020’de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir