Turan Kaya’dan ‘Tasarruf Rehberi’

  • Haber7

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri, şüphesiz bilinçsiz tüketim ve israf alışkanlığı. Geçmişteki ekonomik krizlerden ders alınmamış olmalı ki, ülkemizde gösteriş ve israf sosyal bir olgu haline gelmiş gibi görünüyor.

Hükümet yetkililerinin alacağı tedbirler dışında, bireysel olarak yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri “İsrafa dur!” demek. Bir yıl içinde kullandığımız barınma, beslenme, sağlık, eğitim, iletişim ve tatil gibi 343 çeşit nesne, doğru tüketilmediği için Türkiye’de her yıl hane başına 8 bin TL‘nin çöpe gitmesine neden oluyor.

Peki, israfı önlemek, doğru tüketim ve tasarruf bilinci kazanmak  için ne yapmalıyız?

TURAN KAYA’DAN ‘TASARRUF REHBERİ’

Uluslararası Kalkınma ve Girişimciyi Destekleme Derneği Başkanı Turan Kaya, “Türkiye’de İsrafın Boyutları – Tasarruf Rehberi” adlı bir eser kaleme aldı. Kaya’nın titizlikle hazırladığı bu kitap ile, etik alışveriş modellerinin ve çevreye saygı bilincinin geliştirilmesi, üretim ve tüketim alışkanlıklarının tasarrufa yönlendirilmesi ve zamanın nasıl değerlendirileceğine katkı sağlaması hedefleniyor.

KİTAPTA NELER VAR?

Kitapta alışverişten enerji tasarruflarına, israftan korunma yollarından kredi kartlarının tuzaklarına kadar her alanda bilgilendirici ve şuurlandıran konular yer alıyor.

En dikkat çeken uyarılar ve bilgelerden bazılar şöyle;

  •  Grossmarket veya süper marketlere ‘ucuz’ olduğuna aldanmayın, kesinlikle pahalıya patlar. Un ve şeker almak niyetiyle girdiğini markette kasaya gidene kadar yanına onlarca ürün eklendiğini görürsünüz. Ya önceden belirlediğiniz ihtiyaçlarınız için oralara demir gibi bir iradeyle gidin ya da hiç uğramayın.

  • Bir ürün alırken kendinize dürüstçe sorun: “Gerçekten ihtiyaç mı?” diye sorun. İhtiyaçsa vereceğiniz paraya acımayın. 

  • Cebinizde az para bulundurun, kredi kartı taşımayın. Cebinizde zaruri duruma göre paranız varsa o şeyi mecburen hemen alamaz, ihtiyaç olup olmadığını birkaç gün düşündükten sonra almaya karar verirsiniz. Cebinizde para olsaydı heves ettiğiniz şeyi hemencecik alıverirdiniz. İşte bunun için de tüketim toplumunun mimarları, kredi kartını icat etmiş. “Şimdi alın sonra ödeyin”, ne güzel değil mi? “Sonra alın” demiyor, çünkü sonra alıp almama muhasebesi yaşayacak ve ona göre almayacaksınız.

  • Karnınız açken alışverişe çıkmayın, ister pazarda ister markette olun daha çok mal alırsınız.

  • Davranış araştırmacılarına göre; duygusal yoğunluğun olduğu dönemlerde harcamalar daha da artıyor. Kendinizi iyi hissetmek için alışverişe sığınmayın.

  • Elinize geçen toplu parayı, kolayca harcanması imkansız nesnelere dönüştürün. Elinizdeki para harcanabilir olduğu sürece nasıl harcandığını anlayamazsınız.

  • Türkiye kredi kartı adeti ve harcamalarında Avrupa’nın lider ülkeleri arasındadır. Çoğu kişinin kredi kartlarının asgari miktarlarını ödenmesi faiz ve gecikme zamlarıyla önemli yük oluşturmaktadır.

  • Büyük zincir mağazalarının tekliflerine şüphe ile yaklaşın. Ne alacağınıza önceden karar verin ve kendinize sınır koyun.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir