Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-İngiltere Ekonomik İlişkiler Gelişiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini belirterek, “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamak için yeterli hırs, motivasyon ve itici güce sahip olduğumuza inanıyoruz.” dedi.

Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Direktörler Enstitüsü (IOD) tarafından düzenlenen Türkiye-İngiltere İş Forumu’nun açılışında, iş dünyası temsilcilerine ve yatırımcılara hitap etti.

ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri, Ukrayna’daki çatışma ve İsrail’in Gazze’deki olaylarının küresel piyasalarda belirsizlikler yarattığını vurgulayan Bolat, korumacı ticaret politikaları ve bölgesel belirsizlikler nedeniyle zorlu bir dönem yaşansa da Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansını sürdürdüğünü belirtti.

Bolat, Türkiye ekonomisinin 2024’ün son çeyreğinde yüzde 3 büyüyerek, 18 çeyrektir kesintisiz büyüme gösterdiğini hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün 1,3 trilyon doları aştığını ve kişi başına düşen milli gelirin 15 bin doları geçtiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinde ihracatın önemini vurgulayan Bolat, Türkiye’nin geçen yıl ihracatının 262 milyar doları aşarak dış ticaret açığının 24 milyar dolar azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Türkiye-İngiltere Ekonomi İlişkileri

Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret ilişkilerini değerlendiren Bakan Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracat pazarı olduğunu belirterek, Türkiye’den İngiltere’ye yapılan ihracatın 15,3 milyar doları bulduğunu aktardı.

Bolat, Türkiye’nin geçen yıl İngiltere’den 6,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin yatırımcılara güçlü bir yatırım teşvik programı sunduğunu ve iyi korunan bir iş ortamı sağladığını belirtti.

Yatırımcılara dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması ağlarından birini sunduklarını kaydeden Bolat, Türkiye’nin uluslararası firmalar için bir merkez haline geldiğini söyledi.

Bakan Bolat, Türkiye’de İngiliz firmalarının 2023 sonuna kadar 9 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisine güvendiğinin altını çizdi.

İngiltere’de Türk şirketlerinin 4,3 milyar dolarlık yatırım yaptığını söyleyen Bolat, müteahhitlik sektörünün önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye-İngiltere işbirliğinin potansiyelinin yüksek olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakan Bolat, İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile görüşmeler yaparak, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi yönünde adımlar attıklarını belirtti ve modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için kararlı olduklarını ifade etti.

Forumda İngiltere’nin Türkiye Ticaret Temsilcisi Afzal Khan ve DEİK Başkanı Nail Olpak da konuşma yaptı.

Related Posts

Ekonomik zorluklar nedeniyle düşük maliyetli hava yolu şirketi faaliyetlerini durduruyor

Avustralya merkezli Qantas Havayolları’nın iştiraklerinden biri olan Singapur merkezli düşük maliyetli hava yolu şirketi Jetstar Asia, operasyonlarını durdurma kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla tüm uçuşların …

İsrail-İran savaşı küresel gaz piyasasını nasıl etkiler?

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından uzmanlar, çatışmanın küresel doğal gaz piyasasına doğrudan etkisinin sınırlı kalacağını değerlendiriyor.

Yaşlıların “finansal istismarına karşı” kurumsal çözümler devreye alınıyor

15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü’nde yaşlılara yönelik istismara karşı farkındalık oluşturulması amaçlanırken, kurumlar “ekonomik istismar” kapsamında söz konusu vatandaşların suistimale uğramaması için yapılması gerekenleri aktardı.

600 bin kamu işçisi için zam teklifi geldi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde işveren tarafı Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ilk teklifini işçi tarafını temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (HAK-İŞ) sundu.

Borsa güne sert düşüşle başladı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Orta Doğu’daki İran ile İsrail arasındaki saldırıların ardından güne yüzde 3,71 değer kaybederek 353,42 puan düşüşle 9.166,80 puandan başladı.

‘Fırsat kaçmasın’

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, telekomünikasyon sektörünün önümüzdeki 15 yılını şekillendirecek kritik kararların eşiğinde olduğunu vurguladı. Özellikle fiber internet altyapısı ve 5G teknolojisine geçiş süreçlerinin Türkiye’nin dijitalleşme hedefleri için hayati önem taşıdığını belirten Aksoy, bu yıl alınacak kararların 15 yıl boyunca ülkenin dijital geleceğini belirleyeceğini söyledi.