Türkiye’de faydasını duyan çok az kişi var! 1 tane yiyen tüm kış hastalık nedir bilmiyor

Ejder meyvesi, Pitaya veya Dragon Fruit olarak da bilinen tropikal bir meyvedir. Bu meyve, bir kaktüs türü olan Hylocereus cinsinden geliyor. Genellikle Asya, Orta Amerika, Güney Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerinde yetişir. Son dönemde popülerleşen bu meyve oldukça sağlıklı.

Ejder meyvesi, düşük kalorili bir meyve olup, C vitamini, demir, lif ve antioksidanlar gibi sağlıklı besinler içerir. Ayrıca, meyvenin iç kısmı küçük siyah tohumlarıyla doludur.

Bu egzotik meyve, halk arasında pitaya olarak da biliniyor. Yetiştirmesi oldukça kolay olan ejder meyvesi Türkiye’de çok yüksek olmayan denize yakın alanlarda yetiştiriliyor. Son yıllarda yetiştirme oranı artış gösteren meyve yaygın olarak yetiştirilmeye başlandı.

Ejder meyvesi neden tüketilmeli?

Bağışıklık sistemini güçlendiren faydalı meyvelerden biridir. Vücudu enfeksiyonel hastalıklardan korumak için ejder meyvesi tüketebilirsiniz. İçeriğindeki C vitamini, vücuda zararlı bakterilerin girmesini önler. Aynı zamanda bakterilerin kolay atılımını sağlayabilir.

Yüksek lif içeriğiyle sindirime iyi gelen bu meyve, mide rahatsızlıklarına karşı etkili olabilir. Günde 1 tane tükettiğinizde faydalı etkilerini vücuda kazandırabilirsiniz. Lifler, sindirim sürecini destekleyerek kabızlık problemini ortadan kaldırır. Meyvenin düşük kalorili olması da kilo kontrolüne karşı bir zararda bulunmaz.

Göz sağlığı için faydalı olan A vitamini ejder meyvesinin içeriğinde mevcut. Retinol, özellikle gece görüşü ve renk algısını destekleyerek göz retina sağlığını iyileştirebilir. İçeriğindeki su ve nemlendirici özellikler göz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Göz kuruluğu ise genellikle bilgisayar kullanımı, uzun süreli kitap okuma veya rüzgarlı hava gibi farklı faktörlerden oluşabilir.

Uzmanlar, ejder meyvesinin kötü kolesterolü azaltan betalainler içerdiğini belirtiyor. İçindeki siyah tohumlar ise kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitlerini içeriyor. Ejder meyvesi içerisindeki bileşikler sayesinde vücuttaki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerini hasarlardan koruyarak enfeksiyon riskini azaltır.

Ejder meyvesi nasıl yenir?

Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmının değil, iç tarafın tüketilmesi gerekir. Yeterince olgunlaştıktan sonra kabuklarını soyarak tüketebilirsiniz. Meyvenin olgunlaştığını anlamak için yumuşaklığını kontrol edebilirsiniz. Kaşık yardımıyla kabuğundan kolayca ayrılacaktır.

İçerisindeki beyaz etli kısmı sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesini hazırladığınız salatalara dahil ederek tüketebilirsiniz. Buzdolabında bekletilerek tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir